Je tomu 11 dní co jsem vyrazil na druhý turnus setkání mládeže v rámci projektu Erasmus+. Včera jsem se před půlnocí vrátil domů a nebudu lhát, když řeknu, že setkání bylo opět super.

Před půl rokem, konkrétně od 1 do 10 září jsem byl na prvním takovém setkání ve Finsku. Potkal jsem spoustu nových lidí, vytvořil si báječná přátelství a hlavně jsem se zlepšil v angličtině. Dalo by se říci z 0 na 100 za 10 dní. Bez legrace jsem přijel se základní slovní zásobou, neuměl jsem říci souvislou větu a když někdo mluvil vůbec jsem se nechytal, což se po prvních 3 dnech změnilo!

Moje cesta do Finska

Teď už ale k Německu

Od září uběhla dlouhá doba a já se bál, že se opět nedomluvím. Opak byl však pravdou, nejen že jsem se domluvil, ale cítil jsem se trošku jistější než ve Finsku.

Vyjeli jsme v téměř nové sestavě z Ostravy, přes Prahu do Drážďan, kde jsme přestoupili na další vlak do Lipska a následně na poslední do Pößnecku. Tady nás čekalo auto, které nás odvezlo do ubytovny zvané Papilio. Bylo zde spousta motýlů, na zdech, na dveřích, na klíčích a dokonce i na povlečení. Ale ne nadarmo se říká, že vše je síla zvyku. Po 2 dnech jsem je nevnímal a bral jsem že zeď je prostě jen žlutá.

Řekl jsem, že jsme z Česka vyjeli v téměř nové sestavě, a nejen my, ale i ostatní země vyslaly některé nové účastníky kteří zastoupily ty, kteří kvůli školy, práci, nebo jiným potížím nemohli dorazit. Co se dalo dělat, když někdo nemohl, tak nemohl, ale získal jsem další kamarády, kteří byli opravdu bezva.

Navštívili jsme spoustu míst (Erfurt, Výmar, Jenu, …), dozvěděli se spoustu zajímavých informací, pracovali jsme na projektech a hlavně jsme navázali nová přátelství.

Vaření pro 50+ lidí? Není problém!

Jak to myslím? Jeden večer jsem vařil svíčkovou pro všechny účastníky a krom 6 kg mrkve, 4 kg celeru a 4 kg petržele, padly 2 litry smetany a další potraviny. Vařil jsem ve 3 obřích hrncích zároveň a jsem moc rád, za pomoc, kterou mi holky a kluci z českého týmu poskytli. Zahrát si na šéf kuchaře opravdu není sranda. Ještě, když začnete kvůli zamčené kuchyni o hodinu a půl později a pak se snažíte dodržel termín. Krom svíčkové omáčky, špikovaného kuřecího jsem dělal i domácí houskové knedlíky a naštěstí se povedlo, všem chutnalo a nikomu nic nechybělo.

Pevně doufám, že se mi naskytne další možnost jet na takový projekt a bylo by fajn, kdybych mohl ještě někdy lidi z projektu vidět! Všichni byli skvělí a zůstanou navždy v mých vzpomínkách.

Pokud se Vám někdy naskytne příležitost vyrazit do zahraničí, určitě neváhejte! Je to úžasná zkušenost a rozhodně nebudete litovat! Byli jste někdy někde v rámci programu Erasmus, či Erasmus+ a jaké jsem vaše zkušenosti?


Komentujte

Buďte první kdo bude komentovat!

avatar
  Subscribe  
Upozornit na